Kiełki rzeżuchy – właściwości lecznicze

   Kiełki rzeżuchy coraz częściej dodawane są do kanapek, sałatek oraz sosów. Spowodowane jest to głównie tym, że zawierają one dużą ilość przyswajalnej siarki, która odpowiada za charakterystyczny zapach tej rośliny. Poza tym pierwiastek ten to prawdziwy zabójca chorobotwórczych grzybów i bakterii. Jakie jeszcze właściwości lecznicze mają kiełki rzeżuchy? W tym artykule odpowiem na to pytanie.

rzeżucha

   Po pierwsze kiełki rzeżuchy wspomagają leczenie tarczycy. Te delikatne kiełki zawierają łatwo przyswajalny jod. Z tego też względu powinny znaleźć się na talerzu pań cierpiących na niedoczynność tego gruczołu. Kiełki rzeżuchy również uzupełniają niedobory, gdyż stanowią źródło żelaza, magnezu, chromu oraz witamin A, B, C, K. Dlatego zamiast łykać witaminy w tabletkach, zjedzmy kanapkę z kiełkami. Po trzecie, chyba najważniejsze dla nas kobiet, rzeżucha pozwala schudnąć. Jest tak, dlatego że dostarcza ona rzadkiego pierwiastka – chromu. Pierwiastek ten reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu hamuje łaknienie, pozwala schudnąć. Owe kiełki także pobudzają metabolizm, poprawiają trawienie.

   Z powyższego jasno wynika, że kiełki rzeżuchy to skarbonka witaminowa, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszym dziennym jadłospisie. Dodawajmy je do kanapek, sosów, sałatek itd. Najlepiej wyhodujmy je w domu, a będziemy mieli je w zasięgu ręki. W rzeczywistości wyhodowanie kiełków rzeżuchy samemu w domu to bardzo prosty proces. Wystarczy zasiać je w wilgotnej ligninie, wacie czy ziemi, codziennie podlewać, a co 4 dni dosypywać nowe nasiona. Już po 7 – 9 dniach będzie cieszyła wzrok i podniebienie. Postawmy je w jasnym i ciepłym miejscu, zapewni nam to stały dostęp do bezcennego źródła witamin i minerałów. Wyrośniętą rzeżuchę (do 9 dnia, później zakwita i ma gorzki smak) ścinajmy nożyczkami i dodawajmy do: zup, sosów, kanapek, sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku i masła. Obejdziemy się wtedy bez soli i innych przypraw. Zalecana porcja to 3 − 4 łyżeczki rzeżuchy dziennie.

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa