Polskie miody – znaki szczególne i ich właściwości

   Większość z nas bardzo lubi miód, dlatego nie wyobraża sobie swojego menu bez niego. I słusznie, ponieważ miód jest bardzo zdrowy. Jego lecznicze działanie pomaga w walce z wieloma schorzeniami. Wyróżniamy kilka rodzajów polskich miodów, które różnią się od siebie m.in. kolorem, zapachem, właściwościami leczniczymi itd. W tym artykule wymienię je i zarazem pokrótce omówię.

miodek

 Oto one:

MIÓD AKACJOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE:

  • Kolor jasnokremowy do słomkowożółtego
  • Zapach: słaby kwiatów akacji
  • Smak: delikatny, trochę mdły

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Przyspiesza regenerację błony śluzowej w układzie pokarmowym. Dzięki temu łagodzi objawy chorób, takich jak: nadkwasota, owrzodzenie dwunastnicy oraz żołądka. Dodatkowo wycisza, ułatwia zasypianie i wzmacnia znużony organizm.

-MIÓD GRYCZANY

ZNAKI SZCZEGÓLNE: 

  • Kolor: ciemno herbaciany do brunatnego
  • Zapach: mocny kwiatów gryki
  • Smak: ostry

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Idealny, gdy trzeba zadbać o kości i stawy. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, łagodzi stany zapalne. Polecany też przy problemach z krążeniem i sercem. Cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzrok, słuch i pamięć.

MIÓD LIPOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE:

  • Kolor: jasnożółty do bursztynowego z zielonkawym odcieniem
  • Zapach: dość intensywny kwiatów lipy
  • Smak: ostry, niekiedy z ostrą goryczą

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco. Pomaga w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli, gdy trzeba obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel. Warto go regularnie stosować także w stanach niepokoju i przy problemach ze snem.

-MIÓD RZEPAKOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE: 

  • Kolor: słomkowy, prawie bezbarwny
  • Zapach: słaby kwitów rzepaku
  • Smak: słodki, wyrazisty

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Obniża ciśnienie krwi i wyrównuje niedobór potasu w organizmie. Z tego powodu jest uznawany za najlepszy przy schorzeniach układu krążenia i serca. Posiada też duże właściwości detoksykacyjne i zmniejsza szkodliwe działanie wszelkich używek.

-MIÓD SPADZIOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE:

  • Kolor: brązowy z zielonkawym lub brunatnym odcieniem
  • Zapach: słodowy, lekko korzenny
  • Smak: łagodny, lekko cierpki

CENNE WŁAŚCIWOŚCI: 

   To naturalny antybiotyk! Wykazuje wysoką aktywność bakteriobójczą. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Jest nieoceniony przy anginie i zapaleniu oskrzeli. Do tego przewyższa inne miody zawartością związków mineralnych.

-MIÓD WIELOKWIATOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE: 

  • Kolor: jasnożółty (gdy jest wytwarzany z kwiatów wiosennych) do herbacianego (gdy z letnich)
  • Zapach: delikatny
  • Smak: łagodny

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Wysokokaloryczny i zarazem lekkostrawny, dodaje energii i ogólnie wzmacnia. Jest polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, a także przy alergii na pyłek oraz nadciśnieniu. Ze względu na walory smakowe idealny dla dzieci.

MIÓD WRZOSOWY

ZNAKI SZCZEGÓLNE: 

  • Kolor: jasnobrązowy do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatny
  • Zapach: przyjemny wrzosowy
  • Smak: ostry, szlachetnie gorzkawy

CENNE WŁAŚCIWOŚCI:

   Zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażeń. Jest zalecany przy problemach z drogami moczowymi i układem pokarmowym. Dobroczynny także dla wątroby i dróg żółciowych.

Jak wynika z powyższego warto jeść polskie miody, gdyż są bardzo zdrowe i pomagają wyleczyć wiele schorzeń.